Menő menza - október

Sajtból van a Hold

Program időpontja: 2018. október 01.

Iskolánk 5. és 6. osztályos tanulói ezen a délutánon a tejtermékek elkészítésének folyamatával ismerkedhettek meg, illetve Jasák Helga helyi vállalkozó közreműködésével interaktív módon maguk is tevékenykedhettek: leszűrték a tejszínt, vajat, túrót és sajtot készítettek.

  
Nagyításhoz kattints a képekre!

  
Nagyításhoz kattints a képekre!

Kóstold meg! Tökös nap

Program időpontja: 2018. október 13.

Tökből készült ételek elkészítése és megkóstolása volt a célunk, illetve a halloween hagyományát kívántuk feleleveníteni tanulóinkkal. Előzőekben megvásárolt sütőtököket a 7. osztály tanulói előkészítették, majd a konyhára levitték, ahol a szakácsnők megsütötték számunkra azokat. Diákjaink között akadt olyan, aki ezt a finom és egészséges ételt még mézzel ízesítette. Miközben a tanulók elfogyasztották a sütőtököt az osztályfőnökök segítségével átbeszélték annak kedvező hatásait az egészségre. Megtudták, hogy rengeteg E és C-vitamin található benne. Az osztályok egy-egy zacskó tökmagot is kaptak kóstolásra, hiszen az is kedvezően hat szervezetük működésére.

Andrea néni és Judit néni segítségével a nap folyamán az érdeklődő diákok tökös linzert készíthettek tankonyhánkban. A tanulók maguk gyúrták le a tésztát, megbeszélve az anyagszükségletet és az adagolást, majd a fiatalabbak kiszaggatták a formákat. Miután megsültek a sütik, halloween jellemző figuráival dekorálták azokat, úgy kínálták diáktársaikat. Mindenkinek ízlett ez a puha finomság.

Osztályszinten a vásárolt tököket kifaraghatták, vagy kifesthették a gyerekek. Intézményünk teraszát dekoráltuk az elkészült művekkel. Este gyertyákat helyeztek bele munkatársaink és meggyújtották azokat, igazi rémísztő hangulatot idézve ezzel. 

Igyekeztünk gondoskodni a nap folyamán arról, hogy minden tanuló találjon magához illő elfoglaltságot. A szabadidő hasznos eltöltésére különböző tevékenységeket ajánlottunk, melyek kapcsolódtak a nap témájához: halloween focikupán vehettek részt a fiúk a műfüves pályán Gábor bácsi irányításával, tökre célozhattak nyílvesszővel Robi bácsi segítségével. Gabi néni és Ili néni az informatika teremben munkáltatta a tanulókat, közösen ppt-ket készítettek. Vali néni, Szilvi néni és Kata néni pedig kézműves tevékenységeket (töklámpás, üvegfestés) ajánlott a gyerekeknek. Szép munkák születtek itt is.

  
Nagyításhoz kattints a képekre!

  
Nagyításhoz kattints a képekre!

Az egészség mindenek előtt - Az egészséges életmód népszerűsítése a nagydobszai iskolában EFOP-1.8.5-17-2017-00246