Menő menza - március

Konyhai higiéniás ismeretek – Ismerkedés a konyhai eszközökkel, gépekkel

Program időpontja: 2019. március 14.  

Az iskola 4 – 8.osztályaiból válogattunk össze az érdeklődő gyerekeket. Két csoportra osztottuk őket a hely szűke miatt. A főszakácsunk nagyon lelkesen fogadta a tanulókat, szívesen mesélt nekik a konyhai munkáról, válaszolt a kérdéseikre. Fontosnak tartottuk, hogy a gépeket, eszközöket közelről is megismerjék, halljanak a működésükről, a tisztántartásukról.
Végignézhették a mosogatógép működését, belenézhettek a nagy főzőüstökbe, megnézhették a melegen tartó pultot, amiből az ételt kiadják nekik. Csodálkoztak azon, hogy a konyhán minden műveletet, ami az előkészítéshez tartozik, külön helyiségben kell elvégezni: húsok, zöldségek előkészítése. Érdekesség volt számukra a burgonyakoptató gép, ők nem is gondolták, hogy egyszerre több kilogramm burgonyát meg lehet hámozni. Csodálkoztak azon, hogy a hűtőszekrények, raktárak csak egyféle dolog tárolására használhatóak. 
Az edények és gépek tisztántartásáról is kaptak információkat, a tisztítószerekről, és azok veszélyeiről is beszéltek. A gépekkel, eszközökkel kapcsolatban természetesen a balesetvédelem is szóba került, a szakács nénik ezekre is kitértek a vágó-, szeletelő-, aprító gépeknél és a tűzhelyeknél, főzőüstöknél, sütőknél egyaránt.

  
Nagyításhoz kattints a képekre!

  
Nagyításhoz kattints a képekre!

Egészségnap – kenyérkészítés – pékség meglátogatása

Program időpontja: 2019. március 28.

A tanulókat a 3 – 8. osztályokból válogattuk össze, fontos szempontnak tartottuk, hogy olyan gyerekek vegyenek részt ezen a programon, akiket érdekel. 
A gyülekező után gyalog indultunk át a szomszéd településre (Kisdobszára), ahol a Kisdobszai Búbos Pékség üzemel. Ez egy magán pékség, üzemeltetője Milkovics László. 
A pékségben szeretettel fogadtak bennünket. Végignézhettük a pékség területét, bejártuk az egész üzemet. ……………néni megmutatott minden gépet, beszélt a működésükről, szerepükről a kenyérsütés menetében. A gépek segítségével végigjártuk a kenyérsütés lépéseit a hozzávalóktól, a dagasztáson-formázáson át a sütésig. Fontosnak tartottuk, hogy a gyerekek hallják tőle is, mint pék, hogy melyik lisztből milyen kenyér vagy péksütemény készül. Melyik liszt egészségesebb és miért? Erre is választ kaptak tanulóink.
Az üzemlátogatás során tapasztalták a diákok, hogy a pékeknek milyen forró környezetben kell dolgozniuk, rákérdeztek, hogy ezt hogyan bírják a nyári melegben. Örültünk a pék válaszának, hogy csak vizet isznak, mert az egészséges. 
A gyerekek nagyon érdeklődőek voltak a szakma iránt is, kíváncsiak voltak a nehézségeire, a hasznosságára, az érdekességére.
A látogatás végén meglepték tanulóinkat: finom kóstolót kaptak – friss kiflit, zsemlét, sóskiflit  fogyaszthattak.
Hazafele is gyalog mentünk, és még itt is beszélgettünk a kenyérsütés rejtelmeiről.

 
Nagyításhoz kattints a képekre!

 
Nagyításhoz kattints a képekre!

Az egészség mindenek előtt - Az egészséges életmód népszerűsítése a nagydobszai iskolában EFOP-1.8.5-17-2017-00246