Menő Menza - március

Az egészség házhoz jön! Egészséghét – Ismeretterjesztő program

Program időpontja: 2018. március 19-23.
 

A 2. osztályban egészség hetet szerveztünk a pályázat keretein belül. 5 területre terjedt ki az ismeretek bővítése. A program sikeres lebonyolításában aktívan részt vett iskolánk védőnője, Hauptmann Jánosné is.

Témaköreink a következőek voltak a hét folyamán:

1. A VÍZ

Megbeszéltük a víz alapvető fontosságát, és a testünkre gyakorolt nélkülözhetetlen hatását. Kitértünk  az egészséges és a kevésbé egészséges illetve az egészségtelen italok csoportosítására. Lelkesen csatlakoztunk a HAPPY-HÉT programhoz. Az osztályban vízbárt állítottunk fel, és igyekeztünk minél több vizet fogyasztani. A nap legérdekesebb része a gyógyteák elkészítése megkóstolása volt. A védőnő ismertette ezek jótékony hatását a szervezetre. Célul tűztük ki, hogy ezen a héten lehetőség szerint mindenki vizet hozzon az iskolába. Ezt mindennap ellenőriztük. 

2. EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS

A tanulók feladatok megoldása során megismerkedtek az egészséges ételek megfelelő arányával. Oktatófilm megtekintésével bővítettük a gyerekek ismereteit. A legjobb rész a tanulók számára a zöldségsaláták elkészítése volt. Az általuk hozott növényeket lelkesen tisztították és aprították. Végül  pedig az ebédhez elfogyasztották a különböző salátákat.

3. A GABONÁK

Ezen a napon a gabonák és a szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásuk megismerését tűztük ki célul. Élelmiszereket gyűjtöttünk, amelyek tartalmazzák az egészséges gabonákat. Amíg a feladatokat oldottuk meg,  addig a kenyérsütőgépben kenyeret sütöttünk teljeskiőrlésű lisztből. A tanulók örömmel kóstolták meg. Délután csemegeként zabkását ettek.

4. EGÉSZSÉGÜGYI SZŰRŐ VIZSGÁLATOK

Ezen a napon a következő vizsgálatok zajlottak: 

  • testsúly- és magasság mérés
  • vérnyomásmérés
  • látás vizsgálat
  • gerinc- és lúdtalp vizsgálat
  • hallás szűrés

Miközben a védőnő végezte a szűrést, a gyerekek érdekes feladatokat oldottak meg, melyek az egészséges életmódról szerzett ismereteiket mélyítette el. Élvezték a tanulók az asztal helyes megterítésének elsajátítását, melyet csoport munkában  végeztek el.  A szűrővizsgálatok eredményéről a védőnő levélben tájékoztatta a szülőket.

5. GYÜMÖLCSÖK

A hét utolsó napján a gyümölcsök kerültek terítékre. A gyerekek örömmel mondták el ismereteiket ezzel kapcsolatban. Nagyon tetszett nekik a különleges gyümölcsök kóstolása. A nap és a projekt zárásaként táplálékpiramist készítettünk.

Nagy hangsúlyt fordítottunk arra is, hogy a hét folyamán minél többet mozogjanak a tanulók, és tartózkodjanak a szabadban. 

 
Második osztály diákjai
Nagyításhoz kattints a képre!

 

Márkusné Farkas Mária, a 2. osztály osztályfőnöke

Az egészség mindenek előtt - Az egészséges életmód népszerűsítése a nagydobszai iskolában EFOP-1.8.5-17-2017-00246