Menő Menza - május

Egészségnap mindenkinek! – Szemléletformáló program

Program időpontja: 2018. május 7. 12:00 - 15:45.

Iskolánk 6. osztályos tanulói Hauptmann Jánosné (védőnő) közreműködésével tájékoztatást kaptak az egészséges táplálkozásról és a víz fontosságáról. 
Rövid előadából megtudták, hogy a tiszta víz testünk létfontosságú alkotórésze. Oldószer és vívőanyag. Elengedhetetlen a szervezetünk zavartalan működéséhez, a hőszabályozáshoz. 
Tisztáztuk az egészséges táplálkozás fogalmát, megbeszéltük milyen az egészséges étrend, amelynek megfelelő mennyiségben kell tartalmaznia a szervezetünk számára fontos energiát adó tápanyagokat (fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat) és energiát nem adó tápanyagokat (vitaminokat,ásványi anyagokat és nyomelemeket).

Az előadások után rövid egészségügyi vizsgálaton estek át a gyerekek ( vérnyomás, látás, hallás) és az elsősegélynyújtás alapjait is elsajátíthatták.

A délutánt különböző saláták elkészítésével zártuk. Salátabár formájában kínálták meg társaikat, az egészséges zöldségekkel.

Aracs Katalin, a 6. osztály osztályfőnöke

Egészségnap mindenkinek Egészségnap mindenkinek Egészségnap mindenkinek
Nagyításhoz kattints a képekre!

Fókuszban az egészség – az egészséges táplálkozás népszerűsítése- közismert személyiségek-rendezvény

Program időpontja: 2018. május 25. 10:00 - 16:00.

Ezen a napon iskolánk vendége volt egy ismert Tv-s személyiség és egy aktív sportoló is.

Meczker Tamás a tévében futott Konyhafőnök című műsor egyik főszereplője együtt főzött diákjainkkal. Az egészséges táplálkozás népszerűsítését tűzte ki célul, s hogy a gyerekekkel megszerettesse a főzés tudományát. Megérkezésekor elmesélte saját életútját, kövérségét, sikerességét. Beszélgetett a tanulókkal az egészséges táplálkozás fontosságáról, egészséges – és tápláló ételekről, majd együtt készítették el a kiválasztott menüt: csirkemell rolád zöldborsópürével töltve,-falafellel és amerikai káposzta salátával (coleslow). Az érdeklődő diákokat a konyhákban használatos részlegekre osztotta, majd megmutatta a munkafolyamatokat, amit végezniük kellett. Nagyon tetszett, hogy bízott a gyerekekben, azok önállóságában, engedte a főzés aktív részeseivé válni őket. A közös ételkészítés után közös tálalás, majd az étel közös elfogyasztása, diáktársaik megvendégelése következett. 

Meczker Tamás Meczker Tamás Meczker Tamás Meczker Tamás
Nagyításhoz kattints a képre!

Kora délutáni órákban megérkezett iskolánk volt tanulója Szakcsi Dávid NBI/B férfi ijfúsági kézilabdázó. Az érdeklődő tanulóknak elmesélte életútját általános iskolánktól a válogatott kézilabdáig. A diákok kérdések sorozatával árasztották el, melyekre Dávid igyekezett válaszolni. Úgy gondolom jó példával jár elő a mai sportoló tanulóink előtt. Később megmutatta mezeit, amelyeket felajánlott a gyerekeknek, majd autogrammokat osztott.  Az előadás után közös játék következett az intézmény tornatermében.

Megítélésem szerint ismét egy jól sikerült napot, egy jól sikerült rendezvényt tudhatunk magunk mögött. A gyerekek sokat tanultak, mozogtak ezen a délutánon is. Pozitív élményekkel térhettek haza.

Szakcsi Dávid Szakcsi Dávid Szakcsi Dávid Szakcsi Dávid
Nagyításhoz kattints a képre!

Aracs Katalin

Az egészség mindenek előtt - Az egészséges életmód népszerűsítése a nagydobszai iskolában EFOP-1.8.5-17-2017-00246