Menő menza - február

„Egészség házhoz jön!” – Gyógynövények – Szemléletformáló rendezvény

Program időpontja: 2019.02.25. – 2019. 03.01.

Az Egészséghéten a 2. osztályos tanulók egy-egy nap több tanórán is az egészséges életmóddal foglalkoztak:

1. nap – OKOS TÁNYÉR

Megismerkedtek az Okos tányér fogalmával. Hallottak arról, hogy miért fontos az egészséges táplálkozás, mire van szüksége a szervezetüknek, mi az az „energia-egyensúly”. Megbeszéltek többféle egészséges menüt, beszéltek mind az ötféle étkezésről, láthattak sokféle egészséges ételt és a receptjét. A nap végén kézműveskedtek: megtöltötték papírtányérjaikat a helyes és egészséges táplálékokkal, amelyeknek képeit újságokból vágták ki, közben megtanulták, hogy a tápanyagokat hogyan lehet csoportosítani.  A víz fontosságáról is szó esett, tudatosították, hogy a szervezetüknek szüksége van folyadékra, az édes, szénsavas üdítőitalok károsítják szervezetüket. Közösen készítettünk többféle gyógynövényből (menta, kamilla, citromfű, csipkebogyó) teát, mindegyiket mézzel ízesítették, és megkóstolhatták a gyerekek.

2. nap – ZÖLDSÉG PIAC

Sokféle zöldségről és annak hasznáról, vitamin tartalmáról beszéltek, megnéztek egy oktatófilmet az egészséges növényekről védőnőnkkel, Dórival. Megkóstolhattak friss zöldségeket (uborkát, káposztát, paprikát, paradicsomot, retket, hagymát). Feladatlapokkal mélyíthették el a megszerzett tudásukat. Ezután következett a nap legkellemesebb része, a tanulók maguk készíthettek zöldségsalátát. A zöldségeket lelkesen tisztították meg, aprították fel. A kész salátát az ebédhez el is fogyasztották a diákok.

3. nap – GYÜMÖLCS PIAC

A gyümölcsökről már sok ismerete van a tanulóknak, amelyet játékokkal, feladatlapokkal, rejtvényekkel elevenítettek fel. Olyan déli gyümölcsöket kóstoltattunk meg velük, amelyekkel ritkán vagy egyáltalán nem találkoztak még: papaya, licsi, mangó, pomelo, grapefruit. Ez nagyon tetszett nekik, élvezték, hogy milyen különleges, de mégis ízletes némelyik gyümölcs. A nap fénypontja a gyümölcssaláta készítése volt, melynek szintén a gyerekek voltak a főszereplői. Nagyon ügyesen aprították a megmosott, megtisztított gyümölcsöket. Majd a munka befejeztével lelkesen fogyasztották el a kész salátát.

4. nap – GABONA PIAC

A nap folyamán a gabonák szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásairól esett szó. A cél az volt, hogy minél több gabonából készült étellel ismerkedjenek meg diákjaink. Nagyon élvezték, hogy előttük készült a teljes kiőrlésű lisztből kenyérsütőben a finom kenyér. Amíg a kenyér sült, a tanulók feladatlapokkal, színezőkkel mélyíthették el a tudásukat. A megoldások ellenőrzése után zabkását, kölespudingot kóstolhattak, ami szintén újdonság volt számukra. Az elkészült kenyeret az ebédhez fogyasztották el. Egységes véleményük az volt, hogy ez a kenyér sokkal ízletesebb, mint a boltban vásárolt fehér kenyér, már csak azért is, mert maguk készítették. 

5. nap – EGÉSZSÉGNAP

A védőnő ezen a napon többféle szűrővizsgálatok végzett el a gyerekekkel:

  • testsúly- és magasságmérés
  • vérnyomásmérés
  • látás vizsgálat
  • gerinc- és lúdtalp vizsgálat
  • hallás szűrés

Amíg a védőnő a szűrést végezte, a tanulók érdekes feladatlapokat oldottak meg, melyek a héten szerzett ismereteiket mélyítette el. A szűrést követően megismerkedhettek az asztal helyes megterítésével is, amiről bizonyosságot csoportmunkában tehettek. A legügyesebb csoportok jutalmat kaptak a helyes, és esztétikus terítésért. A hét minden napján nagy hangsúlyt kapott a mozgás is, a szünetekben és a testnevelés órán is sokféle mozgásos játékot tanulhattak meg.

 
Nagyításhoz kattints a képekre!

   
Nagyításhoz kattints a képekre!


Nagyításhoz kattints a képekre!

Az egészség mindenek előtt - Az egészséges életmód népszerűsítése a nagydobszai iskolában EFOP-1.8.5-17-2017-00246